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Re: Personal Attendants 

Dear Mr. Berman: 

The State Labor Commissioner, Victoria Bradshaw, has asked me 
to respond to your letter of August 25, 1994, regarding the above- 
referenced subject. 

In your letter you present hypothetical situations regarding 
the duties of two classifications of workers performing what you 
refer to as "personal companion" duties. 

As you know, the Division does not make "rulings" involving 
IWC coverage. The Division will issue opinions from time to time 
which are designed to aid employer's and their representatives in 
determining their obligation under the law. However, a determina- 
tion of the classification of "personal companion" is fact- 
intensive and must be made on a case-by-case basis. 

It would not be possible for the Division to even opine on the 
fact situation you hypothesized. For instance, drawing a distinc- 
tion between the amount of time one would be involved in "household 
work related to the care of the patient" (19%) and "miscellaneous 
light housekeeping" (6%), is, we feel, very hypothetical. We 
believe that we can give you our opinion on the state of the law, 
but not on the specific fact situations you present. 

Initially, we must point out that the workers you classify as 
"CNA/Companions" and those classified as "Sitter/Companions" will 
be expected to "tak[e] the patient's temperature or pulse...[and] 
observe patients for general physical, emotional, and mental 
conditions and report any changes to their supervisors..." You 
state that these are tasks which "can be performed by a lay 
person." As the Interpretive Bulletin (86-1) states: 

"It should be noted that practical nurses are explicitly 
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covered by Order 15 and may not be exempted as personal 
attendants even though many of their duties are the same. 
Any worker who regularly gives medication or takes 
temperatures or pulse or respiratory rate, regardless of 
the amount of time such duties take, falls within some 
classification of nurse, licensed or unlicensed1. 

It would appear that these categories might fall within the 
classification of nurse. However, this, again, would be a fact- 
intensive question since you use the term "occasionally" to denote 
the duties of these workers with regard to what the DLSE would 
consider a nurse classification while the Interpretive Bulletin 
mentions "regularly"2. 

Next, your letter mentions that the "DLSE and the courts also 
have taken the position that, although general household work 
performed for the benefit of other than the patient counts against 
the 20% standard, household work that is related to the care of the 
patient (such as cooking, making beds, or washing clothes) is not 
to be included in determining compliance with the 20% standard." In 
reaching this conclusion you rely upon Interpretive Bulletin 86-1 
and the case of Cardenas v. Mission Industries. You further state 
that the interpretation outlined above would also be consistent 
with the federal regulation on the subject found at 29 CFR § 552.6) 
We don't understand how you came to either of these conclusions. 

You do mention, of course, that the court was relying on the 
language contained in a "draft" of the Operations and Procedures 
Manual. That "draft" was not adopted by the State Labor Commis- 
sioner. If the "draft" language was ambiguous that was probably 
the reason the language was not adopted by the Labor Commissioner. 
The very fact that it was a "draft" should put everyone on notice 
that this was not the adopted position of the DLSE. 

The IWC Order defines "personal attendant" duties as follows: 
"to supervise, feed, or dress a child or person who by 
reason of advanced age, physical disability, or mental 
deficiency needs supervision." 

1 At fn. 1 of your letter you make mention of the fact that "CNA" means "certified 
nurses aide and requires a recognized state home health aide certificate obtained 
by completion of a certified home health aide training program, or a current 
state CNA license." 
2 We find it difficult to understand how the workers employed as CNA/Companions 
who must have training and a license are expected to perform duties which are 
related to those of a nurse less than 1% of the time while those who have no 
training and no certification will perform these duties 2% of the time. 
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The provision then goes on to state that the status shall 
apply when "no significant amount of work other than the foregoing 
is required." Since the foregoing does not include "making beds, 
washing clothes, preparing meals, dishwashing, etc." it is apparent 
that such work is not contained within the duties of the personal 
attendant and must be included in the "other work." 

Inasmuch as both of the scenarios you paint provide that the 
worker will spend more than 20% of the working time engaged in 
"housekeeping", it would appear that neither of the categories 
would meet the requirements for the exemption. However, we make no 
"ruling" on this but only offer the opinion of the DLSE based upon 
the facts you present. 

I hope this addresses as adequately as possible the issues you 
raised in your letter of August 25, 1994. 

Yours truly, 

H. THOMAS CADELL, JR. 
Chief Counsel 

c.c. Victoria Bradshaw 
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